EN ISO 20471: De norm voor Hoge Zichtbaarheidskleding

Bij het werken in omgevingen met een hoog risico, zoals bouwplaatsen, wegenbouw of industriegebieden, is het essentieel dat u duidelijk zichtbaar bent. Hoge zichtbaarheidskleding speelt hierbij een cruciale rol. Maar hoe weet u of de kleding die u kiest voldoet aan de juiste normen? Een van de belangrijkste normen die u moet kennen, is EN ISO 20471.

Wat is EN ISO 20471?

EN ISO 20471 is een internationale norm die de eisen vaststelt voor hoge zichtbaarheidskleding. Deze kleding is ontworpen om de aanwezigheid van de drager visueel te benadrukken, zowel overdag als in het donker, en zorgt ervoor dat de drager opvalt in gevaarlijke situaties, ongeacht de lichtomstandigheden.

Vereisten van EN ISO 20471

De norm EN ISO 20471 legt strikte eisen op aan de kleur en het ontwerp van de kleding, evenals aan de hoeveelheid en de plaatsing van reflecterend materiaal:

  1. Kleur: De kleding moet fluorescerend geel, oranje of rood zijn, zodat de drager in alle lichtomstandigheden duidelijk zichtbaar is.
  2. Retroreflecterend materiaal: Dit materiaal reflecteert licht terug naar de bron en maakt de drager 's nachts of in het donker zichtbaar. De norm specificeert de minimale hoeveelheid van dit materiaal die in de kleding moet worden gebruikt.
  3. Ontwerp: De kleding moet zo zijn ontworpen dat de drager vanuit elke richting zichtbaar is.

Classificatie van hoge zichtbaarheidskleding volgens EN ISO 20471

EN ISO 20471 verdeelt hoge zichtbaarheidskleding in drie klassen, gebaseerd op het minimale oppervlak van zowel het fluorescerende materiaal als het retroreflecterende materiaal:

  • Klasse 1: Dit is het laagste niveau van bescherming en is bedoeld voor situaties waarin de drager uit de buurt van het verkeer kan stappen of waar de snelheid van het verkeer onder de 40 km/u ligt.
  • Klasse 2: Dit biedt een hoger beschermingsniveau en is bedoeld voor situaties waarin de snelheid van het verkeer tussen 40 km/u en 60 km/u ligt
  • Klasse 3: Dit is het hoogste beschermingsniveau en is bedoeld voor situaties waarin de snelheid van het verkeer hoger dan 60 km/u ligt of in situaties met beperkte zichtbaarheid.

Conclusie

Het begrijpen van de EN ISO 20471 norm is cruciaal voor het kiezen van de juiste hoge zichtbaarheidskleding en het waarborgen van de veiligheid op de werkplek. Het is belangrijk om te onth ouden dat niet alle hoge zichtbaarheidskleding gelijk is. Het kiezen van de juiste klasse van kleding, gebaseerd op de specifieke risico's van uw werkomgeving, kan het verschil betekenen tussen gezien worden of over het hoofd gezien worden in een potentieel gevaarlijke situatie.

Zorg ervoor dat u kleding kiest die voldoet aan de vereisten van EN ISO 20471, zoals het gebruik van fluorescerende kleuren en retroreflecterend materiaal, en let op het ontwerp van de kleding om ervoor te zorgen dat u vanuit elke richting zichtbaar bent. 

Het naleven van deze norm is niet alleen een wettelijke verplichting, maar het zorgt er ook voor dat u en uw collega's veilig blijven op de werkplek. Het kiezen van de juiste hoge zichtbaarheidskleding kan levens redden, dus neem de tijd om de juiste keuzes te maken.

Reactie plaatsen