Norm EN 13034 - Bescherming tegen Vloeibare Chemicaliën

20 september 2023

De Relevantie van Norm EN 13034

In de wereld van beschermende kleding zijn er talloze normen die elk een specifiek doel dienen. Een van deze normen is EN 13034, die specifiek gericht is op bescherming tegen vloeibare chemicaliën. Maar wat betekent deze norm precies, en waarom is het zo belangrijk voor professionals in sectoren waar ze worden blootgesteld aan dergelijke risico's?

Wat houdt Norm EN 13034 in?

De norm EN 13034 legt de vereisten en testmethoden vast voor chemische beschermingspakken van type 6. Dit omvat zowel pakken voor éénmalig gebruik als herbruikbare pakken. Het is belangrijk op te merken dat deze norm specifiek gericht is op kleding en niet op bijbehorende uitrustingen zoals handschoenen en laarzen.

Testmethoden en Vereisten

De norm EN 13034 stelt verschillende testen voor om de effectiviteit van de beschermende kleding te bepalen:

  1. Chemicaliënbestendigheid: Er worden vier oplossingen van chemicaliën (H2SO4 30%, NaOH 10%, o-xylene en butan-1-ol) op het doek aangebracht. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid die van het doek afparelt en de hoeveelheid die door het doek dringt.
  2. Mannequin-test: Een drager voert zeven in de norm beschreven bewegingen uit tijdens een spraytest om te controleren of het kledingstuk vloeistof doorlaat.
  3. Fysieke Eigenschappen: De norm stelt ook eisen aan de slijtweerstand, scheursterkte, treksterkte en naadsterkte van de kleding.

Ontwerp en Functionaliteit

Bij het ontwerpen van kleding volgens de norm EN 13034 moet er speciale aandacht worden besteed aan het voorkomen van het binnendringen van spatten. Dit betekent dat aspecten zoals zaksluitingen zorgvuldig moeten worden overwogen. De eisen uit de EN ISO 11611, een norm voor lasserskleding, kunnen hierbij als leidraad dienen.

Veiligheid voorop met EN 13034

Het begrijpen en naleven van de norm EN 13034 is van cruciaal belang voor professionals die in contact kunnen komen met vloeibare chemicaliën. Door te kiezen voor kleding die voldoet aan deze norm, kunnen werknemers erop vertrouwen dat ze beschermd zijn tegen mogelijke gevaren, wat bijdraagt aan een veiligere en productievere werkomgeving.

Reactie plaatsen