Norm EN 14058 - Bescherming tegen Koele Omstandigheden

20 september 2023

Bescherming tegen de Kou

In diverse beroepen en sectoren is het niet ongewoon dat professionals worden blootgesteld aan koele omstandigheden. Of het nu gaat om outdoor activiteiten, constructiewerkzaamheden of de voedingsindustrie, het dragen van de juiste beschermende kleding is essentieel. De norm EN 14058 biedt hierin duidelijke richtlijnen.

Kernaspecten van Norm EN 14058

De EN 14058 norm richt zich op beschermende kleding die bescherming biedt tegen temperaturen die hoger zijn dan -5 °C. Hierbij worden verschillende aspecten van de kleding beoordeeld:

  1. Rct-waarde: Deze waarde geeft de thermische weerstand van de kleding aan, gemeten over alle doeklagen heen. Hoe hoger de klasse, hoe beter de isolatie.
  2. Luchtdoorlatendheid: Een optionele meting die de mate van luchtdichtheid van de kleding aangeeft. Een hogere klasse wijst op betere luchtdichtheid en dus betere isolatie.
  3. Waterdichtheid: Ook dit is een optionele meting. Hierbij wordt zowel de waterdichtheid van het doek als van de naden beoordeeld.

Aanvullende Overwegingen

Hoewel de EN 14058 norm geen specifieke modelvereisten stelt, is het duidelijk dat de modellering en laagopbouw van de kleding een grote invloed hebben op de isolerende eigenschappen. Enkele aanbevelingen zijn bijvoorbeeld een goed afsluitbare halsband bij jassen, een verstelbare tailleband voor een optimale pasvorm en verstelbare broekspijpen.

Warm en Veilig met EN 14058

Voor professionals die werken in koele omstandigheden is het van groot belang om te kiezen voor kleding die voldoet aan de EN 14058 norm. Dit garandeert niet alleen comfort, maar ook de nodige bescherming tegen de kou, wat bijdraagt aan een veiligere en productievere werkomgeving.