Norm EN 342 - Bescherming tegen Koude en Lage Temperaturen

28 januari 2023

Het Belang van Norm EN 342

In de wereld van beschermende kleding is het essentieel om te begrijpen welke normen van toepassing zijn op specifieke kledingstukken. Een van deze belangrijke normen is EN 342, specifiek gericht op bescherming tegen koude omstandigheden. Maar wat houdt deze norm precies in, en waarom is het zo cruciaal voor zowel fabrikanten als eindgebruikers? 

Wat is Norm EN 342?

Norm EN 342 is een specifieke standaard die vereisten en testmethoden vastlegt voor kledingstukken en kledingensembles. Deze kleding is specifiek ontworpen om bescherming te bieden tegen een koude omgeving, gekenmerkt door vochtigheid, wind en temperaturen lager dan -5 °C. Interessant is dat deze norm geen specifieke vereisten behandelt voor hoofd-, hand- en voetbescherming. 

Symboliek en Kenmerken van EN 342

Elke norm heeft zijn unieke kenmerken en symbolen die helpen bij de identificatie en het begrip. 

  1. Symboliek: De norm EN 342 wordt vaak aangeduid met het symbool van een ijskristal, wat direct de associatie met koude omstandigheden oproept. 
  2. Isolatiewaarde (Clo-waarde): Een cruciale waarde die aangeeft hoe lang iemand bij een bepaalde temperatuur in de betreffende kleding kan werken. Het is geen vaste klasse, maar kan elke waarde zijn.

Luchtdoorlaatbaarheid en Waterdampweerstand

Deze twee waarden zijn essentieel voor het begrijpen van hoe effectief de kleding is in het bieden van bescherming tegen koude. 

  1. Luchtdoorlaatbaarheid (X-waarde): Deze waarde varieert van klasse 1 tot 3 en geeft de luchtdoorlaatbaarheid van de kleding aan.
  2. Waterdampweerstand (Y-waarde): Deze waarde varieert van klasse 1 tot 3 en geeft de mate van waterdampweerstand van het kledingstuk aan.

De Nieuwere Versie van EN 342 (2004) 

Met de tijd veranderen normen, en EN 342 is daarop geen uitzondering. De nieuwere versie van 2004 introduceerde enkele nieuwe waarden en kenmerken die belangrijk zijn voor fabrikanten en gebruikers. Eisen van Norm EN 342 Elke norm heeft zijn eigen set van eisen waaraan voldaan moet worden. Voor EN 342 zijn er enkele specifieke eisen die fabrikanten moeten volgen om ervoor te zorgen dat hun kleding voldoet aan de norm. 

De Relevantie van EN 342 in de Werkomgeving

Het begrijpen van de norm EN 342 is niet alleen essentieel voor fabrikanten maar ook voor eindgebruikers. Het waarborgt de veiligheid en het comfort van werknemers in koude omstandigheden, wat bijdraagt aan een betere werkervaring en productiviteit.

Reactie plaatsen